AFROTURK IMPACT INVESTOR B-CORP

COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS !
ÜYE İŞLEMLERİ
Kullanıcı adı
Şifre

TC CUMHURBAŞKANININ CEZAYİR, GAMBİYA VE SENEGAL SEYAHATLERİ


25 ocak 2020) T.C Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Açıklaması

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 26-28 Ocak 2020 tarihlerinde mevkidaşlarının davetlerine icabetle Cezayir, Gambiya ve Senegal’i ziyaret edeceklerdir.

Yapılacak görüşmelerde anılan ülkelerle ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınması, ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunulması öngörülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, güçlü tarihi bağlarımız bulunan ve önemli ekonomik paydaşlarımızdan olan Cezayir’i ziyaretleri, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un geçtiğimiz Aralık ayında göreve gelmesinin ardından bu ülkeye Devlet Başkanı seviyesinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşımaktadır.

Ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanları tarafından imzalanacak Ortak Açıklama’yla iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ihdas edilmesi beklenmektedir.

Gambiya’ya yapılan ziyaret ise bu ülkeye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması hasebiyle tarihi niteliği haizdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın programlarının son ayağında ise Afrika’da köklü ilişkilere sahip olduğumuz Senegal yer almaktadır.

Ziyaretler vesilesiyle ikili ilişkilerin ahdi zemininin geliştirilmesi amacıyla muhtelif anlaşmaların imzalanması gündemdedir. Cezayir ve Senegal’de ayrıca iş forumlarının düzenlemesi planlanmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 


 

26 Ocak 2020) CEZAYİR SEYAHATİ Hakkında T.C Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile Cezayir Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

“TÜRKİYE, CEZAYİR’İN MÜREFFEH GELECEĞİNE YÜREKTEN İNANMAKTADIR”

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u görevine seçilmesi dolayısıyla tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Göreve başlamasının ardından devlet başkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan da ayrıca onur duyuyorum” dedi.

Türkiye'nin Cezayir'in müreffeh geleceğine yürekten inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cezayir'in güvenliğini, huzurunu ve bekasını bizimkinden ayrı asla düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

İkili ve heyetler arası görüşmelerinde geleceğe yönelik bölge sorunlarının neler olduğunu, bunlara nasıl ortak çözüm bulacaklarını konuşma fırsatı bulduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz ve Cezayir arasındaki geçmişi 5 asra dayanan ortak tarih, derin kardeşlik ve dostluk bağlarından güç alarak ikili ilişkilerimizi ve iş birliğimizi her alanda daha ileriye taşımak inancındayız” diye konuştu.

Görüşmelerinde siyasi, askerî, güvenlik, ticari, kültürel, turizm gibi konuları ele alma fırsatı bulduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ortak irademizin bir tezahürü olarak bugün ülkelerimiz arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyini tesis etmek üzere huzurlarınızda az önce malum imzaları atmış bulunuyoruz, hayırlı olsun. Aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Tebbun'u konseyimizin ilk toplantısını bu yıl içerisinde gerçekleştirmek maksadıyla Türkiye'ye davet ettim. Öyle zannediyorum ki en kısa zamanda bu toplantıyı ülkemizde yapmayı planladık” dedi.

“İŞ ADAMLARINI YENİ ORTAKLIKLAR KURMALARI İÇİN TEŞVİK EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en büyük ikinci ortağı Cezayir ile ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı değerlendirdiklerini belirterek, “Cezayir'deki yatırımlarımızın tutarı 3,5 milyar doları bulmuştur. Bu rakam girişimcilerimizin Cezayir'e olan güveninin ifadesidir. İş adamlarımızın karşılıklı yatırımlarının ve birlikte daha fazla iş yapmalarının önündeki engelleri kaldırma yönünde ortak irademizi de ortaya koyduk. Biz Cezayir’i bir pazar olarak değil, bölgedeki en önemli ticaret ve üretim ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu nedenle Türk ve Cezayirli iş adamlarını yeni ortaklıklar kurmaları ve gençlerimize yeni istihdamlar sağlamaları doğrultusunda teşvik ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cezayir genelinde yeni vize merkezleri açarak Cezayir vatandaşlarının Türkiye'ye seyahatlerini kolaylaştıracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili Cezayir vatandaşlarına vizeyi ahiren kaldırdıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla savunma sanayi alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi imkânlarını araştırmaya devam etme kararı aldıklarını söyledi.

Ziyareti vesilesiyle Millet Konseyi ve Ulusal Halk Meclisi Başkanlarıyla da bir araya geleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamentolar arasında karşılıklı ziyaret ve temasların sıklaştırılmasının da faydalı olacağını değerlendirdiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığımız sırasında 2018 yılı Haziran ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen Filistinlilerin korunması konulu karar ülkemiz ve Cezayir'in ortak girişimiyle vücut bulmuştur. Bu karar ülkelerimizin uluslararası alandaki dayanışmasının somut bir örneğidir” şeklinde konuştu.

“KRİZİN BAŞINDAN BERİ LİBYA’DA ASKERÎ ÇÖZÜMLERLE SONUÇ ALINAMAYACAĞINI VURGULUYORUZ”

Görüşmelerinde bölgesel meseleler hakkında kapsamlı ve verimli fikir teatisinde bulunduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Cezayir istikrar ve barış unsuru olmaya devam ediyor. Ancak Libya'daki gelişmeler komşu Cezayir'i de doğrudan etkiliyor. Gerek göç yükü gerekse güvenlik noktasında Cezayir'in karşılaştığı sıkıntıların farkındayız. Biz krizin başından beri Libya'da askerî çözümlerle sonuç alınamayacağını vurguluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Libya'da ateşkesin kalıcı olarak tesisi ve siyasi diyalog sürecine geri dönülebilmesi için hem bölge ülkeleriyle hem uluslararası aktörlerle yoğun temaslarda bulunduklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede müşterek yaratabilecekleri adımlar ve yürütebilecekleri iş birliği imkânları üzerinde durduklarını dile getirdi.

“LİBYA, TERÖR ÖRGÜTLERİ VE SAVAŞ BARONLARININ OYUN SAHASI HÂLİNE GELMEMELİ”

Kalıcı istikrarın teminindeki anahtar unsurların diyalog, uzlaşı ve kapsayıcılık olduğuna inandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezayir'in Berlin sürecine dâhil olmasından memnuniyet duyuyoruz. Libya'da istikrarın sağlanması yönündeki çabalara Cezayir'in çok değerli ve yapıcı katkıları olacağı şüphesizdir. Biz de Libya'da akan kanın durması için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. 9 yıldır Suriye kaynaklı sorunlara mazur kalan bir ülke olarak, Libya'nın terör örgütlerinin ve savaş baronlarının oyun sahası hâline gelmesine izin verilmemelidir. Özellikle saldırgan tarafı ödüllendiren uzlaşı ve barıştan yana olanları cezalandıran bir yaklaşım Libya'nın felaketi olacaktır. Maalesef uluslararası toplum ne Suriye'de ne Libya'da iyi bir imtihan verebilmiştir. Libya krizinin bu kadar derinleşmesinde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere sergilenen atalet ve ikircikli tavrın çok büyük bir payı vardır. Geldiğimiz aşamada Berlin Konferansı'nda alınan kararların takibi ve sahada uygulamaya geçirilmesi önem taşıyor. Türkiye olarak elimizdeki tüm imkânlarla Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ortak basın toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Kurulması Hakkında Anlaşma'yı imzaladı.

 “Afrika ülkeleriyle ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katıldı.

Programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen samimi misafirperverlik için Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve Cezayir makamlarına şükranlarını sundu.

İş Forumu’nun Türk ve Cezayirli iş adamlarına, müteşebbislere yeni ortaklıklar, yeni açılımlar, yeni proje ve yatırımlar açmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerinin hepsinde yatırımcıların heyetinde yer almasına özen gösterdiğini, ikili görüşmelerde iş adamlarını teşvik edecek, cesaret verecek pek çok karar aldıklarını kaydetti.

“İş adamlarımızın karşılaştıkları sıkıntıların çözüme kavuşturulması her zaman ana gündem maddelerimizden biri olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gayretlerinin meyvelerini son 17 yılda hemen her sektöre topladıklarını söyledi.

Türkiye’nin bugün 210 ekonomik bölgeye ihracat yapan ve 222 ülkeden ithalat gerçekleştiren bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatı 36 milyar dolardan 181 milyar dolara çıkarttıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacminin de son 17 yılda yüzde 381 artışla 26 milyar dolara ulaştığını açıklayarak şu bilgileri paylaştı: “Sadece bu kıtaya olan ihracatımız 16 milyar doları buldu. Türkiye’nin bu coğrafyadaki net yatırım stoku 2 milyar dolarlık bir büyüklüğü yakaladı. Bu yatırımların piyasa değeri ise 6 milyar doları aşıyor. Türkiye ile kıta ülkeleri arasındaki iş konseyi sayısı 2015 yılında 30 iken 2019 yılında bu sayı 45’e yükseldi. 22 program ofisiyle TİKA kıta genelinde yeni ve özgün bir kalkınma modelinin sancaktarlığını yapıyor. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları İstanbul’dan 38 Afrika ülkesindeki 58 noktaya uçuş düzenliyor. Türkiye burslarıyla 4 bin 500 Afrikalı öğrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora alanında eğitim sağlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde kıta ile iş birliğimizi daha da ilerleteceğiz. El ele, omuz omuza, gönül gönüle vererek ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız.”

“CEZAYİR TÜRKİYE’NİN MAĞRİP VE AFRİKA’YA AÇILAN EN ÖNEMLİ KAPILARINDAN BİRİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir’i dost ve kardeş bir ülke olmanın ötesinde Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki stratejik ortaklarından biri olarak gördüklerini vurgulayarak Cezayir’in Türkiye’nin Mağrip ve Afrika’ya açılan en önemli kapılarından biri olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerindeki bir asırlık boşluğu telafi edebilmek için 2000’li yılların başından itibaren açılım politikası başlattıklarını, 2008 ve 2014 yılında Türkiye-Afrika Ortaklık Zirveleri’nin düzenlendiğini ve ilişkileri farklı bir noktaya taşıdıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü zirveyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü, Cezayir’in de üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde en üst düzeyde temsil edileceğine inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü zirveyi müteakip Ticaret Bakanlığı ve DEİK organizasyonunda İstanbul’da Türkiye-Afrika Üçüncü Ekonomi ve İş Forumu’nu gerçekleştirmeyi öngördüklerini açıkladı.

Türkiye için Kuzey Afrika başta olmak üzere tüm kıtayla kucaklaşmanın, ticari ve ekonomik çıkarın ötesinde bir anlam taşıdığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemizin bu topraklara bakışı asla tek taraflı bir kazanç hevesinin ürünü değildir, olmamıştır. Biz birlikte üretmek, birlikte ilerlemek, birlikte zenginleşmek arzusundayız. Nitekim Cezayir’e her gelişimde buranın doğal güzelliğinin ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, büyük çoğunluğunda siz iş adamlarımızın imzası olan projelere, eserlere, yollara, fabrikalara şahitlik ediyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yatırımcılarımızın Cezayir’in kalkınmasına verdikleri destekten dolayı ülkem ve milletim adına gurur duyuyorum. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlere gereken her türlü desteği vereceğiz. Sadece geçmişin ihmallerini gidermekle kalmayacak, çok daha büyük başarıları inşallah hep birlikte yakalayacağız.”

“İKİLİ TİCARETİMİZİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA KARARI ALDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacminin uzun süredir 4 milyar dolar civarında olduğunu ancak bu rakamı yeterli bulmadıklarını ifade ederek, “Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ticaretimizi kısa sürede 5 milyar dolara çıkarma kararını aldık. Ayrıca, imzaladığımız ortak bildiri ile ülkelerimiz arasında yüksek düzeyli iş birliği konseyinin kuruluşunu gerçekleştirdik. İnanıyorum ki yüksek düzeyli iş birliği konseyi ile bir yıl bizde, bir yıl ise Cezayir’de, ama bu arada bakanlarımızın sürekli olarak birbirleriyle bir araya gelişleri çok daha ciddi bir sıçramayı getirecektir” şeklinde konuştu.

Köklü ve güçlü bağlara sahip Türkiye ile Cezayir arasında serbest ticaret anlaşmasının bulunmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eksiklik, diğer hususlar yanında Türk şirketlerini Avrupalı rakipleri karşısında da maalesef dezavantajlı bir duruma, bir konuma itiyor. Hem bu durumun giderilmesi hem de ekonomik ilişkilerimizin derinleştirilmesi adına serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanmasının isabetli olacağı kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile bugünkü görüşmelerinde en son 2012 yılında Ankara’da yapılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın tekrar düzenlenmesi için de mutabakata vardıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yürürlüğe konulan ek ithalat vergileri ve otomobillerde tarife kontenjanının firmaları ve ikili ticaretin gelişimini olumsuz etkilediğini, vize rejiminde bazı esneklikler sağlanmasının da iş adamlarının hareket kabiliyetini artıracağını söyledi.

“CEZAYİR, ÜLKEMİZİN EN FAZLA MÜTEAHHİTLİK PROJESİ ÜSTLENDİĞİ SEKİZİNCİ ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk şirketlerinin bugüne kadar Cezayir’de 16,1 milyar dolar değerinde 377 projeye imza attığına dikkati çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu rakamlarla Cezayir, ülkemizin en fazla müteahhitlik projesi üstlendiği sekizinci ülke oldu. Son dönemde teminat mektuplarında yaşadığınız sıkıntıyı da aştığımızda bu meblağın daha da artacağına inanıyorum. Bizler başkaları gibi Cezayir’e sadece ürün satmıyoruz, aynı zamanda bu ülkede istihdam sağlayacak uzun vadeli yatırımlara da girişiyoruz. Cezayir’de binin üzerinde Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Firmalarımızın toplam yatırım tutarı ise 3,5 milyar doları aşıyor. Bu yatırımları ile Türk müteşebbisler yaklaşık 10 bin Cezayirli kardeşimize iş imkânı sunuyor. Bir önceki ziyaretimde de gündeme getirdiğim tarım, turizm, gıda, enerji, petrokimya iş birliğimizi geliştirebileceğimiz başlıca alanlardır, savunma sanayi aynı şekilde. Bilhassa helal gıda konusunu istikbalimiz adına stratejik bir alan olarak görüyoruz. Bu amaçla ülkemizde Helal Akreditasyon Kurumu’nu hizmete açtık. Cezayir’le helal akreditasyon konusunda uzmanlığımızı paylaşmaya ve teknik iş birliği çerçevesi oluşturmaya hazırız.”

“CEZAYİR’İN DOSTU OLARAK SAVUNMA SANAYİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZİ İLERLETMEK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayinde ciddi ilerleme kaydettiğinin altını çizerek, “Yıllık savunma sanayi ve havacılık ciromuz 9 milyar dolara yaklaşırken, ihracatımız da 2,7 milyar dolara yükseldi. Silahlı insansız hava araçlarında dünyanın en ileri teknolojiye sahip dört devletinden biri olduk” dedi.

Türkiye’nin savaş gemisi, helikopter, tank, zırhlı araç, füze teknolojisinde de kendi ihtiyaçlarını karşıladığını, dost ülkelere ihraç ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî SİHA, millî İHA, milli helikopter, gemi, tüfek, obüs, eğitim uçağı, elektro-optik sistem, mühimmat gibi ürünler Türk mühendisliğinin geldiği seviyeyi ve kabiliyetleri göstermesi bakımından çok önemli. Bölgesel gerilimleri arttığı bir dönemde Cezayir’in dostu ve kardeşi olarak savunma sanayi alanında iş birliğimizi ilerletmek istiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir makamlarının ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesini sağlamak amacıyla attıkları atımları yakından takip ettiklerine işaret ederek bu kapsamda yabancı yatırımlarda yüzde 51, yerel ortaklık şartının kaldırılmasının önemli bir reform olduğunu, önümüzdeki dönemde iş dünyasını teşvik edecek uygulamaların devam edeceğine inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplantımızın yeni düşünce ve projelere ilham kaynağı olmasını diliyorum, kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretimizin ilişkilerimizin ve dostluğumuzun geleceği bakımından köşe taşı olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun tarafından, Cezayir Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Yemekte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da eşlik etti. 

 


 

26 Ocak 2020) GAMBİYA SEYAHATİ Hakkında T.C Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Banjul Uluslararası Havalimanı'na gelişinde Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow tarafından resmî törenle karşılandı. Karşılamada; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Isatou Touray, Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara, Genelkurmay Başkanı Masaneh Kinteh, Emniyet Genel Müdürü Mamur Jobe, İstihbarat Birimi Başkanı Osman Sowe, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Muhammed Jallow, Gambiya'nın Ankara Büyükelçisi Landing Kinteh ile Türkiye'nin Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek de yer aldı.

Gambiya ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik ediyor.

“Afrika ile ekonomik ilişkileri her iki tarafın da yararına olacak bir zeminde geliştirmeye çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkileri her zaman adil, dengeli ve her iki tarafın da yararına olacak bir zeminde geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow, baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, "Afrika'nın gülümseyen sahili olarak bilinen bu güzel ülkeye ilk resmî ziyareti yapan Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı ile Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını, bu doğrultuda somut adımlar atılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılı sona ermeden Türk Hava Yolları’nın Banjul seferlerini başlattıklarını ve TİKA'nın Banjul Program Koordinatörlüğü’nün açılışını da aynı yıl içinde gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Yaptıkları görüşmelerde de karşılıklı ilişkiler üzerinde durduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gambiya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Rohingyalara ilişkin Bakanlar Komitesi’nin başkanlığını deruhte etmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Rohingyalı kardeşlerimize uygulanan katliamları İslam İşbirliği Teşkilatı adına Uluslararası Adalet Divanı’na taşımasından dolayı Gambiya'ya teşekkür ediyorum. Biz de Gambiya'ya dava çerçevesinde aktif destek verdik. Divanın 23 Ocak'ta aldığı karar Gambiya'nın sayesinde adalet yolunda atılmış önemli bir adımdır" diye konuştu.

“FETÖ'NÜN EĞİTİM KURUMU KİSVESİ ALTINDA YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLERİ İLK DURDURAN ÜLKE GAMBİYA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün eğitim kurumu kisvesi altında yürüttüğü faaliyetleri ilk durduran ülkenin Gambiya olduğuna işaret ederek "Gambiya'nın bu kararlı adımı diğer Afrika ülkelerine de FETÖ ile mücadele noktasında örnek oldu. Biz de Gambiyalı evlatlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasına müsaade etmedik. Banjul'da Türkiye Maarif Vakfı’na ait okulumuz başarıyla faaliyet gösteriyor. Vakfımızın bugün açılışı yapılacak yeni binalarında daha nitelikli nesiller yetiştirmeyi sürdüreceklerine inanıyorum. Bunun yanında Türkiye burslarıyla son dokuz sene içerisinde 170 Gambiyalı öğrenciye ülkemizde üniversite imkânı sağladık. Mezun öğrencilerimizin kendi ülkelerine doktor, mühendis, siyasetçi, iş adamı olarak hizmet ettiklerini görmek bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Gambiya arasında 2019 yılında ticaret hacminin 55 milyon dolar olduğunu, ikili ticareti daha dengeli bir yapıya kavuşturmak istediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin arzu ettikleri seviyede olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Gambiya arasında 2019 yılında ticaret hacminin 55 milyon dolar olduğunu, ikili ticareti daha dengeli bir yapıya kavuşturmak istediklerini söyledi.

“YATIRIMCILARIMIZ, AFRİKA'NIN KALKINMASINA, GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLAYAN PROJELERE AĞIRLIK VERİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın 2013 yılında imzalandığını, bu anlaşmanın Türkiye'deki iç onay sürecinin tamamlandığını, Gambiya'daki iç onay sürecinin de kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini belirtti. Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın da 26 Şubat 2018'de yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkileri her zaman adil, dengeli ve her iki tarafın da yararına olacak bir zeminde geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yatırımcılarımız ürün satmanın ötesinde istihdam oluşturan, Afrika'nın kalkınmasına, güçlenmesine katkı sağlayan projelere ağırlık veriyor. Özellikle turizm, tarım, enerji, inşaat, savunma, teknoloji gibi sektörlerde Türk firmaları Gambiya'da örnek gösterilecek yatırımlara imza atacaklardır. Firmalarımızın komşu ülkelerde başarıyla gerçekleştirdiği prestijli projeler Gambiya için en güzel referanstır. Gambiya hükûmetinin yeni Gambiya vizyonunda müteahhitlerimize daha fazla sorumluluk vereceğine inanıyorum" diye konuştu. 

Ziyaretin iki ülke arasında yeni iş birliği kapılarının açılmasına vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Barrow'a misafirperverliği için teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

"Libya'da akan kanın durması için Berlin'de önemli bir zirve yapıldı ve mutabakata varıldı ancak Hafter güçleri bunun akabinde saldırılarına devam etti. Bundan sonraki süreçte Türkiye nasıl adımlar atacak?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerek Berlin süreci gerekse Moskova'da, her ikisinde de Hafter varılan veya hazırlanan metne imza atmamıştır. Sarraj imzasını atmıştır ama Hafter atmamıştır. Uluslararası toplantılarda eğer taraflar bu tür metinlere imza koymuyorlarsa, burada bir mutabakat sağlanmıştır denilemez" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin sürecinin geniş katılımlı bir süreç olmasına rağmen, Hafter'in oteldeki odasından burayı takip ettiğine dikkati çekerek şunları kaydetti: "Tabii bu 55 maddelik metin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de gidecek. Ancak burada bir nokta çok önemli, o da şu, Hafter bütün bu süreçte sürekli kaçmıştır ve en son bu süreçten sonra da kendi sözcüsünün şu açıklaması çok manidardır, 'Libya'daki süreç namlunun ucundadır.' Bu şunu gösteriyor, Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok, barış diye bir derdi yok. Temenni ederiz ki Berlin'e gelenler de bu ifadeleri duymuştur ve buna göre de tavırlarını belirlerler."

"Bu ziyaret vesilesiyle Türkiye ile Gambiya arasındaki ilişkiler nasıl derinleşip kuvvetlenebilir? Özellikle Gambiya'nın ulusal kalkınma planı hedefleri doğrultusunda Türkiye ile kurulacak ilişkilerin önemi ve Gambiya'ya katkısı ne olabilir? Ekonominin güçlendirilmesi noktasında Türkiye'nin nasıl bir faydası olabilir?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyarette bu konuların etraflıca ele alındığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Gambiya'nın siyasi, askerî, ekonomik ve savunma sanayisi alanlarında iş birliği yapmasının mümkün olduğuna işaret ederek "Bu sürecin içerisinde bakanlarımızın birbirleriyle irtibatları çok büyük önem arz ediyor. Gerek altyapı gerek üstyapı bütün bu konularda biz her türlü iş birliğine varız. Eğitim öğretim konularında aynı şekilde her türlü iş birliğine varız. Bunu Sayın Başkanla etraflıca konuştuk, daha sonra da heyetler arası toplantıda bunları değerlendirdik" dedi.

"TEMENNİMİZ LİBYA'NIN BARIŞA KAVUŞMASI"

"Türkiye Libya'ya asker gönderdi. Burada farklı ülkelerden gelen askerlerin de olduğu söyleniyor. Oradaki güvenlik ve emniyet çalışmalarına dönük Türkiye'nin atacağı adımlar nelerdir? Buradaki askerlerin güvenliğini sağlama noktasında konuşlandırma yapılmadan önce ne gibi tedbirler alındı?" sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bir defa şunu birbirinden ayırt etmemiz lazım, bir, Sarraj Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir liderdir. Hafter ise darbecidir. İki; Türkiye olarak bizim TBMM kararıyla oraya eğitici olarak gönderdiğimiz askerlerimiz vardır. Hafter'in yanındakiler ise başta Hafter'in kendisi olmak üzere lejyonerdir ve desteklendiği yer de birinci derecede Abu Dabi yönetimidir. Para oradan verilmektedir. Ve şu anda Hafter lejyonerleriyle beraber Sudan'dan da 5 bini aşkın asker karacı olarak buraya gelmiştir. Böyle bir tablo ne yazık ki Libya'da yaşanmaktadır. Temennimiz odur ki bir an önce Libya barışa kavuşur."

Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ise basın toplantısında yaptığı konuşmada, yıllar içerisinde Türkiye'den önemli destek ve iş birliği yakınlığı gördüklerini belirterek, ekonominin çeşitli alanlarında Türkiye ile kuvvetli ilişkiler tesis edildiğini söyledi.

GAMBİYA CUMHURBAŞKANI BARROW: “EKONOMİK ALANDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEYE GÖNÜLLÜYÜZ”

Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow, iş birliğinin daha da güçlendirilmesi açısından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Gambiya'da yerel temsilcilik ofisinin açılmış olmasının ülkesini memnun ettiğini vurguladı. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarının düzenlenmesinin iki ülke özel sektör yatırımcıları açısından ilişkilerin derinleştiğinin önemli göstergesi olduğunun altını çizen Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow, şunları kaydetti: "İki ülke arasında iş dünyası sınırlarının genişletilmesi noktasında ve bu iş birliği çerçevesinde ortaklıklarımızın bir meyvesi olarak Banjul-İstanbul arasında Türk Hava Yolları'nın (THY) işlettiği direkt uçuşların başlamış olması da bizi memnun ediyor. Yabancı doğrudan yatırımlar aracılığıyla ekonomik alandaki iş birliğimizi Türkiye ile her alanda geliştirmeye gönüllü olduğumuzu ifade etmek isterim. Gambiya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin mükemmelliğe ulaşmış seviyesinin en önemli göstergelerinden bir tanesi de halklar arasındaki temasın gelişiyor ve derinleşiyor olmasıdır."

Ortak basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow huzurunda iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Bu doğrultuda iki ülke hükûmetleri arasındaki Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Anlaşması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gambiya Dışişleri, Uluslararası İş Birliği ve Yurt Dışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanı Mamadou Tangara tarafından imzalandı.

Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Gambiya Ulusal Arşiv Hizmetleri Arasında İş Birliği Protokolü ise Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Gambiya Personel Yönetim Ofisi Müsteşarı Lamin Jawara tarafından imza altına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından eşi Emine Erdoğan ile birlikte Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow tarafından onurlarına verilen yemeğe katıldı.

 Emine Erdoğan, Gambiya'da TİKA tarafından tadilatı yaptırılan cami ve okulun açılışını yaptı

“TÜRK HALKI VE DEVLETİ OLARAK, GÜZEL AFRİKA İNSANLARININ HER ZAMAN DOSTUYUZ”

Gençliğe ve eğitime yapılan yatırımın en kârlı yatırım olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, İngilizce ve Arapça eğitim veren okulun, birçok Gambiyalı çocuğun geleceği için umut olacağını söyledi.

Emine Erdoğan şunları kaydetti: "Afrika'nın geleceğini, bu ilim yuvaları şekillendirecek. İnşallah buradan yetişen öğrenciler, kendi kahramanlık hikâyelerini yazacaklar. Bizler, Türk halkı ve devleti olarak, güzel Afrika insanlarının her zaman dostuyuz. Kurduğumuz kardeşlik köprüleri, bizi insanlık ortak noktasında buluşturuyor. 21'inci yüzyıl Afrika için çok farklı olabilir. Bunun için hep beraber yapacaklarımız var. Bunun ilk adımı da eğitimdir. İnşallah Afrika, küllerinden yeniden doğacaktır. Doğal zenginlikleri, kültürel birikimi ve özel insanlarıyla kendini yeniden inşa edecektir."

Gambiya Cumhurbaşkanının eşi Fatoumatta Bah-Barrow eşliğinde sınıfları da gezen Emine Erdoğan, daha sonra Türkiye Maarif Vakfı Okulu'nu ziyaret etti. Ziyaretlerinde, Emine Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu ile Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın eşi Şule Akar da eşlik etti.

 


 

28 Ocak 2020) SENEGAL SEYAHATİ Hakkında T.C Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in davetine icabetle resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Senegal'in başkenti Dakar'a ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dakar Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı'nda Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in eşi Meryem Faye Sall, Senegal Devlet Bakanı Mahammad Boun Abadallah Dionne, Thies Bölge Valisi Mouhamadou Moustapha Ndao, Thies Valisi Moussa Diagne, Senegal'in Ankara Büyükelçisi Mustafa Mbacke ve Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Büyükelçi Nur Sağman tarafından törenle karşılandı. Senegal ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da eşlik ediyor.

Haber tarihi: 28 / 01 / 2020
Haber Yorumları: 0




Önceki: TOGO CUMHURBAŞKANLIĞINA 4.KEZ SEÇİLEN FAURE GNASSINGBE'YI KUTLUYORUZ
Sonraki: GİNE BİSSAU'NIN YENİ DEVLET BAŞKANI EL MOCKTAR UMARO SISSACO EMBALO'YU KUTLUYORUZ!






RENK, IRK VE DİN KONULARIYLA ASLA İLGİLENMİYORUZ !

 

 

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omn Portal

AFROTURK FACEBOOK PAGE